Woda do picia musi spełniać wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 29 marca 2007 (Dz.U. nr 61, poz. 417 ze zm. Dz.U.nr 72, poz. 466.)
Najczęstszymi procesami uzdatniania wody są:
- filtracja wstępna – dla zatrzymania zanieczyszczeń mechanicznych unoszonych w wodzie takich jak muł , drobinki piasku i żwiru
- filtracja dokładna na filtrach piaskowo – żwirowych w celu zatrzymania zawiesin i substancji powodujących mętność i barwę wody
- zmiękczanie – usunięcie z wody związków wapnia i magnezu mających wpływ na twardość wody , realizowane podczas wymiany jonowej
- usuwanie związków żelaza i manganu polega na utlenianiu żelaza i manganu do związków nie rozpuszczalnych w wodzie i zatrzymywaniu ich na filtrach wypełnionych specjalnym złożem
- dezynfekcja wody – niszczenie bakterii, wirusów, zarodników znajdujących się w wodzie przeprowadzane podczas naświetlania promieniami UV lub dozowanie chloru celem dezynfekcji i zabezpieczenie wody wodociągowej przed powtórnym zakażeniem bakteryjnym
- usuwanie azotanów – usuwanie z wody związków azotu prowadzone jest na specjalnych żywicach jonowymiennych lub poprzez demineralizację metodą odwróconej osmozy
- usuwanie siarczanów – usuwanie z wody siarczanów prowadzone jest na specjalnych żywicach jonowymiennych lub poprzez demineralizację metodą odwróconej osmozy